Information om antagning
Det finns många regler som styr och påverkar antagningen till gymnasieskolan. Här hittar du information om hur din ansökan blir mottagen beroende på vad du ansöker till och var, behörighet, hur antagning till olika program fungerar med mera. Information om de olika stegen i antagningen finns på sidorna om ansökningsprocessen.
Så funkar antagning till gymnasieskolan
Samverkan ger dig fler valmöjligheter
Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.
Läs mer om samverkan och programutbudBehörighet
För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.
Läs mer om behörighetHur funkar antagningen till olika program?
Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.
Läs mer om antagningen till olika programFri kvot och utländska betyg
Om du har särskilda skäl kan du be om att din ansökan ska prövas för antagning i fri kvot. Till exempel på grund av medicinska skäl eller om du saknar betyg från svensk grundskola.
Läs mer om ansökan i fri kvotDispens från krav på betyg i engelska
Du måste ha godkänt betyg i engelska för att vara behörig till nationella program. I vissa fall går det dock att ansöka om ett undantag från det kravet.
Läs mer om dispens från krav på betyg i engelskaStudier utanför Skåne och västra Blekinge
Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand.
Läs mer om att söka utbildningar utanför samverkansområdet