Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Samverkan ger fler valmöjligheter

Senast uppdaterad:

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.

Fritt sök i Skåne och västra Blekinge

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge (Sölvesborg, Karlshamn, Olofström och Ronneby) har ett samverkansavtal om fritt sök. Avtalet gäller för nationella program, nationella inriktningar, särskilda varianter, nationella idrottsutbildningar (NIU) och programinriktat val som erbjuds för en grupp elever.

Om du är folkbokförd i någon av dessa kommuner kan du alltså söka och bli mottagen i första hand till dessa program på alla kommunala gymnasieskolor i samverkansområdet. Du konkurrerar om platserna på lika villkor om du är behörig till sökt program. På så sätt har du mer att välja mellan och dina chanser att hitta ett program som du är intresserad av och trivs på ökar.

Det är meritvärdet från slutbetyget i årskurs 9 som avgör vem som kommer in på programmet, och till vissa program även ett inträdesprov.

Vissa kommuner har fler avtal 

Några kommuner har även andra samverkansavtal med kommuner utanför Skåne och västra Blekinge. Dessa är: 

  • Båstad har samverkan med Laholm
  • Karlshamn, Olofström och Ronneby har samverkan med Borgholm, Kalmar, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda, Karlskrona, Lessebo, Nybro, Oskarshamn, Tingsryd och Växjö
  • Olofström har samverkan med Älmhult
  • Osby har samverkan med Älmhult

Kontakta din hemkommun om du har frågor.

Olika regler för introduktionsprogrammen

Din hemkommun måste kunna erbjuda utbildning på ett introduktionsprogram om du saknar godkända betyg i vissa ämnen från grundskolan och därför inte kan komma in på ett nationellt program. Programmen kan erbjudas i din hemkommun eller via ett avtal med en annan kommun.

Fristående gymnasieskolor får också erbjuda vissa introduktionsprogram, om de även erbjuder nationella program.

Programinriktat val för en grupp elever

Samverkansavtalet i Skåne och västra Blekinge gäller för programinriktat val som erbjuds för en grupp elever. ”För en grupp elever” innebär att det finns en bestämd studieplan som alla elever i huvudsak följer. Du kan alltså söka till den varianten i valfri kommun i Skåne och västra Blekinge på lika villkor oavsett i vilken kommun du bor.

Olika regler för övriga introduktionsprogram

För programinriktat val för enskild elev (innebär att varje elev får en helt egen studieplan utifrån sina behov), yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion gäller olika regler. Du gör en intresseanmälan till dessa introduktionsprogram i din ansökan. Prata med din studie- och yrkesvägledare för mer information.

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Prata med din syv eller chatta med syv här på skanegy.se.

Läs även om

Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand.

Läs mer om att söka utbildningar utanför samverkansområdet

Ska du flytta under ansökningsperioden?

Om du ska flytta till en annan kommun under ansökningsperioden är det viktigt att du i god tid meddelar ditt antagningskansli.

Läs mer om hur du gör ifall du skall flytta

Att välja utbildning tips för att komma igång

Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.

Läs våra tips på hur du kan tänka inför valet

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.