Behörighet
Senast uppdaterad:
För att kunna bli erbjuden en plats på ett gymnasieprogram måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program, men ofta är det godkända betyg i olika ämnen. Ta reda på behörighetskraven för de program du är intresserad av.
Vem kan studera i gymnasieskolan?
Följande regler gäller för vem som kan gå i gymnasiet:
- Du kan ansöka till gymnasiet från och med det år du går klart årskurs 9 i grundskolan (eller motsvarande utbildning).
- Du måste börja läsa utbildningen senast vårterminen det år du fyller 20 år. Det är få utbildningar som kan påbörjas under våren (främst introduktionsprogram). Det innebär att du i de flesta fall kan påbörja en gymnasieutbildning senast höstterminen det år du fyller 19.
- Om du redan har gått en gymnasieutbildning på tre år kan du inte ansöka till gymnasiet igen.
För att vara behörig (kunna bli erbjuden en plats) behöver du även ha godkända betyg i vissa ämnen.
Vissa utbildningar kan även ha särskilda krav och ibland tester. Fråga din syv eller kolla för säkerhets skull med den skola som erbjuder utbildningen du är intresserad av.
Vad krävs för att vara behörig till olika program?
Behörighetskraven ser olika ut för olika program. I programguiden hittar du vilka krav som gäller för olika typer av program.
Saknar du betyg från svensk grundskola
Om du har utländska betyg och saknar ett betyg från svensk grundskola kan du ansöka om att prövas i så kallad fri kvot.
Har du frågor om behörighet?
Vill du veta mer om behörighet kan du fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy.
Läs även om
Stöd för att bli behörig
Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.
Läs mer om stöd för att bli behörigHur funkar antagningen till olika program?
Oftast är det meritvärdet som avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.
Läs mer om antagningen till olika programProgramguiden
I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.
Gå till programguiden