Fjärde året på teknikprogrammet – ansökan och antagning
Senast uppdaterad:
Om du går eller har gått ett treårigt teknikprogram kan du bygga på med ett fjärde utbildningsår och ta examen som gymnasieingenjör. Du ansöker till det fjärde året under perioden 25 april–15 maj. Här hittar du information om behörighet, ansökan och antagning till det fjärde året.
Det fjärde året på teknikprogrammet vänder sig till dig som vill studera ett extra år för att få en utbildning som ger goda möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet. Det fjärde året ger också praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Behörighet till fjärde året
Du är behörig till det fjärde året om du har ett examensbevis från teknikprogrammet eller en annan likvärdig utbildning. Du kan göra ett studieuppehåll innan du börjar på det fjärde året, men du måste börja på utbildningen senast det kalenderår du fyller 22 år.
Fyra profiler med olika krav
Det finns fyra profiler med olika utgångar. Du behöver ha godkänt betyg i speciella kurser eller ha likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning för att vara behörig till de olika profilerna. För profilen informationsteknik är det olika behörighet för de två utgångarna.
I programguiden kan du se vilka kurser du behöver ha godkänt i för att vara behörig till de olika profilerna.
Ansökan
Du ansöker till det fjärde året via ansökningswebben mellan 25 april–15 maj. Det är din gymnasieexamen från teknikprogrammet som avgör om du är behörig till utbildningen och om du har tillräckliga betyg för att få en plats. Det är därför viktigt att ditt gymnasieexamensbevis blir inlagt på din ansökan.
- Om du går i gymnasieskolan när du ansöker ska du lämna en kopia av ditt examensbevis till din studie- och yrkesvägledare omgående efter du tagit examen (senast 17 juni). Syv lägger till ditt examensbevis till din ansökan.
- Om du inte går i gymnasieskolan när du ansöker (och ansöker till en skola inom Skåne Västra Blekinge) ska du istället skicka in en kopia av ditt examensbevis till det antagningskansli som ansvarar för den kommun som gymnasieskolan du har sökt till ligger i.
- Söker du T4 utanför Skåne Västra Blekinge skickar du en kopia av ditt examensbevis till din hemkommun. De skickar det vidare till den skola du har ansökt till.
- Om du inte är folkbokförd i Skåne eller västra Blekinge skickar du en kopia av ditt examensbevis till det antagningskansli som ansvarar för kommunen som gymnasieskolan du har sökt till ligger i eller till din hemkommun.
Inloggning på ansökningswebben
Innan du kan ansöka till teknikprogrammets fjärde år behöver du bli tillagd i ansökningssystemet. Om du går på teknikprogrammet när du ska ansöka vänder du dig till syv på din gymnasieskola för att aktivera ansökan. Har du avslutat dina studier i gymnasiet ska du vända dig till det antagningskansli som har hand om din hemkommun istället.
När du blivit upplagd i ansökningssystemet kan du logga in och ansöka när det är möjligt via ansökningswebben. Då följer du de rutiner för inloggning som gäller för det antagningskansli som har hand om din hemkommun.
Antagning
Du får ditt antagningsbesked den 1 juli. Du ser det genom att logga in på ansökningswebben på samma sätt som när du ansökte. Tänk på att du behöver svara på ditt besked inom några veckor. Reservantagning pågår från början av augusti till 15 september. För exakta datum för årets gymnasieval se ”tidplanen för gymnasievalet ”Viktiga datum”.
Studiefinansiering
Du kan få studiebidrag till och med vårterminen det år du fyller 20. Under vissa förutsättningar kan du även få bidrag till resor fram till vårterminen det år du fyller 20. Prata med din hemkommun eller med syv på din skola.
Från och med hösten det år du fyller 20 kan du istället få studiemedel (bidrag + lån) från CSN.
Har du frågor?
Prata med en syv. Du kan även chatta med syv på Skånegy. Du kan även kontakta ditt antagningskansli.
Läs även om
Programguiden
I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.
Gå till programguiden