Gör många val och lägg dem i önskad ordning
Senast uppdaterad:
Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor för att öka dina chanser att få en plats. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning.
Checklista:
- Kolla upp behörighet och meritvärden – men tänk på att meritvärdena kan bli högre eller lägre i år.
- Lägg till många val i din ansökan – samma program finns till exempel ofta på flera olika skolor.
- Sök både nationella program och introduktionsprogram om du riskerar att inte bli behörig till nationella program.
- Rangordna dina val – lägg utbildningen du helst vill gå överst, den du vill gå i andrahand som nummer två och så vidare. Lägg nationella program överst.
Gör många val
Genom att lägga till flera olika val i din ansökan ökar du dina chanser att få en plats på en utbildning som du vill gå på.
Du kan till exempel söka till samma utbildning på olika skolor. Skolorna erbjuder samma nationella program, men de kan skilja sig åt i vilka inriktningar eller profileringar som de erbjuder. I din ansökan kan du oftast fylla i val av inriktning, språkval eller andra val som till exempel modersmål, idrott eller musikinstrument för de olika valen.
Om du riskerar att inte bli behörig till nationellt program
Om du är eller tror att du riskerar att inte bli behörig till ett nationellt program är det viktigt att du ansöker till både nationella program och introduktionsprogram.
Välj ordning för dina val i ansökan
När du har bestämt dig för vilka program och skolor du vill söka till ska du rangordna dina val i ansökan. Det betyder att du sätter utbildningen du helst vill gå överst i din ansökan, den du kan tänka dig i andra hand som nummer två och så vidare.
Ska du söka både till nationella program och introduktionsprogram? Be din syv om hjälp kring i vilken ordning du bör lägga dina val i din ansökan.
Vissa program är mer populära än andra vilket innebär att platserna inte alltid räcker till alla sökande som är behöriga.
När du blir antagen på ett val stryks alla val som du har lagt längre ner. Därför är det viktigt att du lägger utbildningarna du helst vill få en plats på överst i ansökan. Det val du lägger överst prövas alltid före valen längre ner i din ansökan.
Om ditt meritvärde inte räcker för att du ska komma in på ditt förstahandsval prövas de av dina lägre val som du är behörig till i tur och ordning. Om du blir antagen till ett val längre ner i din ansökan kan du välja att stå kvar som reserv till de program som du har lagt högre upp i din ansökan (om du är behörig till dem). Du anger att du vill stå kvar som reserv när du svarar på ditt antagningsbesked.
Kolla upp meritvärden och behörighet
Vilket meritvärde som krävs för att få en plats på olika utbildningar skiljer sig åt mellan program och skolor. Titta på tidigare års meritvärden för att få en uppfattning om vilka meritvärden som har krävts tidigare för de program du är intresserad av. Då kan du få en uppfattning om dina chanser att komma in.
Tänk på att meritvärdena kan bli högre eller lägre i år.
Har du frågor?
Har du några funderingar kring dina val och vilken ordning du ska lägga dem i kan du prata med din syv eller chatta med syv här på Skånegy. Du hittar även svar på vanliga frågor här på skanegy.se.
Läs även om
Samverkan ger dig fler valmöjligheter
Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.
Läs mer om samverkan och programutbudSå ansöker du till gymnasiet
Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Hur du loggar in till ansökan beror bland annat på vilket antagningskansli du tillhör. Tänk på att lägga till flera val och lägga dem i önskad ordning i din ansökan.
Läs mer om hur ansökan går tillAtt välja utbildning tips för att komma igång
Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.
Läs våra tips på hur du kan tänka inför valet