Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Skillnader mellan yrkes- och högskoleförberedande program

Senast uppdaterad:

Har du funderat vad det är som skiljer de högskoleförberedande programmen och yrkesprogrammet åt? Här hittar du listor med de främsta skillnaderna, så att du kan jämföra dem och se vad som passar dig.

Yrkesprogram

För dig som vill lära dig ett yrke, börja jobba direkt efter studenten och samtidigt ha möjlighet att studera vidare. 

  1. Förbereder dig både för jobb och för vidare studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola. 
     
  2. Leder till en gymnasial yrkesexamen och en tydlig yrkestitel som gör att du kan få ett intressant jobb direkt efter studenten.  
     
  3. Innehåller minst 15 veckors praktik på en arbetsplats. 
     
  4. De flesta yrkesprogram har flera olika inriktningar att välja mellan. 

Högskoleförberedande program

För dig som vet att du ska studera vidare inom den närmsta tiden efter studenten. 

  1. Förbereder dig för vidare studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola. 
     
  2. Leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen. Vidare studier behövs oftast för att du ska få ett intressant jobb. 
     
  3. Innehåller oftast inte någon praktik. Undervisningen sker främst i skolan. 
     
  4. Alla högskoleförberedande program har flera olika inriktningar. 

Läs även om

Att välja utbildning tips för att komma igång

Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.

Läs våra tips på hur du kan tänka inför valet

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Gymnasieexamen

När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av ämnena som ger behörighet om du vill.

Läs mer om gymnasieexamen

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.