Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Betyg på gymnasiet

Senast uppdaterad:

I gymnasiet får du betyg i varje ämne du läser. Betygsskalan har sex steg, från A till F. A är högsta betyg och F är icke godkänt. Gränsen för godkänt går vid betyget E.

förändringar i betygssättning

Från och med 1 juli 2025 blir det förändringar i gymnasieskolans betygssättning. Gy25 införs och tidigare kursbetyg ersätts med ämnesbetyg. Med Gy25 delas ämnet upp i nivåer där varje betyg ska återspegla elevens kunskaper i ämnet upp till den aktuella nivån. Eleverna får betyg på varje nivå i ett ämne och varje ny nivå i ämnet bygger vidare på den tidigare nivån. Om eleven får ett högre betyg på en högre nivå så omfattar och ersätter det elevens betyg på de lägre nivåerna i ämnet. Vilket ger eleven bättre förutsättningar för fördjupat lärande över tid och en mer rättvis bild av elevens kunskaper och förmågor i slutet av studierna. Betyget ska spegla elevens kunskaper i ämnet som helhet.

Höja betyg

Om du får betyget F, icke godkänd, har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg eller gå om ämnet. Efter studenten har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg, mot en viss kostnad. 

Gymnasiearbetet

På gymnasiearbetet kan du bara få två olika betyg. Om ditt gymnasiearbete blir godkänt får du E i betyg. Om det inte blir godkänt får du betyget F. 

Du behöver ha godkänt betyg (E) på gymnasiearbetet för att nå kraven för examen från gymnasiet. 

Läs även om

Kort om gymnasiet

Här får du en kort översikt över de olika utbildningarna i gymnasieskolan. Sen kan du läsa mer på djupet om olika programtyper och program i programguiden.

Läs mer om gymnasieskolan

Gymnasieexamen

När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av ämnena som ger behörighet om du vill.

Läs mer om gymnasieexamen

Programstrukturer – ämnen och nivåer

Programmen är uppbyggda av nivåer i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.

Läs mer om ämnen och kurser

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.