Kort om gymnasiet
Senast uppdaterad:
Alla elever som har avslutat grundskolan och har ett slutbetyg har rätt att gå en gymnasieutbildning. Gymnasieskolan är frivillig och din hemkommun betalar för utbildningen. Det finns 18 nationella program, och ett antal andra utbildningar. Utbildningarna innehåller olika ämnen och nivåer som förbereder dig för arbete eller vidare studier. Några ämnen är valbara, så du kan ge din utbildning en egen profil.
Nationella program
Det finns 18 nationella program: Sex högskoleförberedande program och tolv yrkesprogram. Alla nationella program är treåriga och ger grundläggande behörighet till universitet och högskola. Programmen kan betraktas som ramar inom vilka du kan välja olika specialiseringar i form av inriktningar för att fördjupa dig inom det som du är intresserad av. De är i grunden uppbyggda av samma delar på alla skolor.
På yrkesprogrammen kan du välja bort vissa av de ämnen som ger behörighet till universitet och högskola. Du får oavsett behörighet till yrkeshögskola. Yrkesprogram går även att läsa som lärlingsutbildning.
På vissa skolor går det att kombinera studierna på ett nationellt program men en idrottsutbildning.
Särskilda varianter av nationella program
Skolor kan även ansöka om att skapa egna avvikande inriktningar inom de nationella programmen. Dessa kallas för särskilda varianter.
Introduktionsprogram
Introduktionsprogram är för dig som inte har godkänt betyg i tillräckligt många ämnen för att vara behörig att söka till de nationella programmen. Det finns fyra olika introduktionsprogram. De anpassas efter dina behov. Målet är att du ska gå vidare till ett nationellt program, en annan utbildning eller bli förberedd för arbetslivet.
Andra slags utbildningar
Utöver de nationella programmen finns en del andra utbildningar och varianter, som dessutom är riksrekryterande. Det innebär att ungdomar från hela Sverige kan söka till dem och konkurrera på lika villkor. Dessa utbildningar är antingen varianter av ett nationellt program eller inriktning eller så har de helt egna examensmål. Hantverksprogrammet upphör och några av de utbildningar som tidigare var en del av hantverksprogrammet blir nu riksrekryterande med egna examensmål såsom florist, glasblåsare, finsnickare, guldsmed och textil.
- Riksrekryterande varianter av nationella program och inriktningar
- Nationellt beslutade riksrekryterande program med egna examensmål (till exempel flygteknikutbildningen)
- Spetsutbildningar
- Riksidrottsutbildningar (RIG)
- Den internationella utbildningen International Baccalaureate
Det finns även riksgymnasier för dig som är rörelsehindrad eller döv där du får en utbildning som är anpassad utifrån dina behov.
Nu ger alla 18 nationella program grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Läs även om
Programstrukturer – ämnen och nivåer
Programmen är uppbyggda av nivåer i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.
Läs mer om ämnen och kurserBetyg på gymnasiet
I gymnasiet får du betyg i varje ämne. A är högsta betyg och F är icke godkänt.
Läs mer om betyg i gymnasietGymnasieexamen
När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av ämnena som ger behörighet om du vill.
Läs mer om gymnasieexamen