Design och sömnadstekniska utbildningen
Senast uppdaterad:
Design och sömnadstekniska utbildningen är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta textil och konfektion. Utbildningen har helt egna examensmål och är riksrekryterande. Det betyder att elever från hela landet kan söka utbildningen på samma villkor.
Om design och sömnadstekniska utbildningen
Innehåll
Du får bland annat lära dig alla steg i skapandet av kläder från idé till färdigt klädesplagg. Du utvecklar kunskaper i mönsterkonstruktion, sömnadstekniker och formgivning. Du får en bättre känsla för färg, form och proportioner samt tränar dina färdigheter i att kritiskt granska hur skönhetsideal kan påverka människors identitet, livsstil och välbefinnande. Du lär dig att identifiera beställarens önskemål, och utifrån det planera arbetet, välja och hantera material, verktyg och tekniker samt analysera och utvärdera resultatet. Du lär dig även om entreprenörskap och hur du arbetar enligt gällande arbetsmiljölagar och andra föreskrifter.
Programmet lägger också vikt vid att kunna kommunicera, att arbeta både självständigt och i grupp.
Du läser även gymnasiegemensamma ämnen. Dessa är engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.
Minst 15 veckor av utbildningen är du på en eller flera arbetsplatser. Det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Utbildningen är riksrekryterande. Det betyder att elever från hela landet kan söka till den på lika villkor.
Inriktningar
Design och sömnadstekniska utbildningen har inga inriktningar, men utbildningen ger möjlighet till val av ytterligare ämnen eller nivåer i ämnen inom ramen för programfördjupningen.
Är du intresserad av utbildningen?
Kontakta skolan som anordnar utbildningen för att ta reda på mer. Du kan även gå in på skolans hemsida för att läsa mer.
Jobb och vidare studier
Utbildningen kan leda till arbete inom textilbranschens olika yrkesområden, till exempel vid en ateljé, microfabrik eller produktionskontor. Du kan även studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.
Tänk på att behörighetskraven till eftergymnasiala studier skiljer sig åt. Prata med din syv eller kontakta skolor (högskola, universitet, yrkeshögskola etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.