Ekonomi­programmet

Senast uppdaterad:

Ekonomiprogrammet (EK25) är för dig som vill studera samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Under utbildningen får du även lära dig om hur du gör för att starta, driva och utveckla företag. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på yrkeshögskola, högskola och universitet.

En ipad med diagram på skärmen, papper med grafer samt en hög med kvitton.

Om ekonomiprogrammet

Innehåll

Ekonomiprogrammet (EK25) är ett högskoleförberedande program som leder till en högskoleförberedande examen. Under utbildningen utvecklar du kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, företagande, juridik och psykologi. Programmet ger dig kunskaper om ekonomiska förhållanden i samhället, om länders olika förutsättningar för handel och om grunderna för internationella sammanslutningar och avtal. Du lär dig om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur vår lagstiftning påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem.

Du kommer också att lära dig om villkoren för en hållbar utveckling, såväl ur miljösynpunkt som ekonomiskt och socialt. Vid studier i ekonomi är historisk kunskap central: Genom att studera historia kan du bättre förstå nutiden och resonera kring orsakssamband och följder av olika beslut.

Skolverkets film om ekonomiprogrammet.

Arbetsformer

På ekonomiprogrammet söker, analyserar och värderar du information källkritiskt. Du utgår från samhällsekonomiska, företagsekonomiska och juridiska arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du utvecklar din förmåga att resonera ur olika perspektiv och dra slutsatser och argumentera utifrån centrala begrepp, teorier och modeller. Du tränar dig i att strukturera och presentera dina resultat med vetenskapliga metoder för en given målgrupp.

Inriktningar

Det finns två inriktningar på ekonomiprogrammet:

  • Ekonomi
  • Juridik

Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.

Jobb och vidare studier

Utbildningen förbereder dig för högskolestudier inom främst ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden.

Här är några exempel på vad du kan jobba med när du läst ekonomiprogrammet och har studerat vidare efter gymnasiet:

  • Controller
  • Jurist
  • Inköpare
  • Logistiker
  • Lärare
  • Tulltjänsteman

Behörighetskraven till studier efter gymnasiet skiljer sig åt

Prata med din syv om du har frågor om behörighet till studier efter gymnasiet. Du kan även kontakta skolor (högskolor, universitet, yrkeshögskolor etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.

Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.

Ämnen

Ekonomiprogrammet består av:

  • Gymnasiegemensamma ämnen, 1250 poäng
  • Programgemensamma ämnen, 350 poäng
  • Inriktningsämnen, 300 poäng
  • Programfördjupning, 300 poäng
  • Individuellt val, 200 poäng
  • Gymnasiearbete, 100 poäng

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne omfattar.

Nedan hittar du två olika varianter av programstrukturen för ekonomiprogrammet:

  • Programstruktur från skanegy.se (här listas ett urval av exempelämnen med för programfördjupningen)
  • Programstruktur från Skolverket (här listas samtliga ämnen som får erbjudas inom programfördjupningen)

Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka ämnen de erbjuder som programfördjupning.

Inriktningar

Ekonomi

Inriktningen ekonomi är för dig som vill lära dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Under utbildningen får du lära dig om olika företagsformer och om lagar och regler som gäller inom det ekonomiska området. Du lär dig grunderna i att starta och driva ett företag. Undervisningen i entreprenörskap bedrivs i projektform. Du lär dig att arbeta målinriktat, lösa problem, ta eget ansvar och samarbeta med andra. Du utvecklar din förmåga att omvandla idéer till praktiska och målinriktade aktiviteter för att starta ett projekt eller fiktivt företag. Du lär dig hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser. I företagsekonomi lär du dig om företagens roll i samhällsutvecklingen och vilka lagar och bestämmelser som påverkar företagen. Du lär dig att använda företagsekonomiska begrepp, metoder, teorier och modeller.

Juridik

Inriktningen juridik är för dig som vill lära dig om rättsordningens betydelse i samhället och hur den påverkas av internationell rätt. Under utbildningen läser du kurser där du får kunskaper om lagar och avtal som påverkar affärsförhållanden. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem. I ämnet filosofi lär du dig grundläggande vetenskapsteori och begrepp inom vetenskapen. Du kommer att lära dig om olika filosofiska förhållningssätt som präglar den aktuella diskussionen om existentiella frågor, etik, samhället, språket, vetenskapen och verkligheten. Inom ämnet juridik kommer du bland annat att träna på att identifiera, analysera och lösa juridiska problem utifrån fallbeskrivningar och att tolka och använda rättsregler. Du kommer att lära dig mycket om det svenska rättssystemet och förstå hur lagarna styr privatlivet, yrkeslivet och affärslivet. I ämnet psykologi lär du dig om sådant som påverkar våra beteenden, känslor och tankar.