El- och energiprogrammet
Senast uppdaterad:
El- och energiprogrammet (EE25) är för dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. Under utbildningens gång får du lära dig om att använda rätt material och verktyg samt att kunna planera och utvärdera en arbetsprocess. Detta ger dig som vill arbeta direkt efter examen en bra grund att stå på i arbetslivet. Du kan också välja att studera vidare inom yrkeshögskola eller högskola och universitet då programmet ger dig grundläggande behörighet för vidare studier.
Om el- och energiprogrammet
Innehåll
El- och energiprogrammet (EE25) är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är ett viktigt inslag i utbildningen. En del skolor erbjuder programmet som lärlingsutbildning. Du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.
På programmet lär du dig om produktion, installation och distribution av system för el, energi och vatten. Du lär dig också om el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik och IT-infrastruktur. Du studerar säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Arbetsformer
På el- och energiprogrammet tränar du på att göra medvetna val, till exempel att använda rätt material och verktyg samt att planera och utvärdera en arbetsprocess. Du tränar även på att dokumentera och lösa problem på ett systematiskt sätt. En förutsättning för att kunna arbeta inom el och energi är att du kan göra korrekta beräkningar. På programmet får du därför utveckla dina kunskaper inom matematik. Du övar även på att samarbeta med andra, bemöta kunder, ge service och att utföra arbete både på företag och i människors hem på ett skickligt sätt.
Inriktningar
Det finns fyra inriktningar på el- och energiprogrammet:
- Automationsteknik
- Dator och kommunikationsteknik
- Elteknik
- Energiteknik
Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.
Jobb och vidare studier
Yrkesutgångar
Ämnena du läser i programfördjupningen förbereder dig för att jobba inom ett visst yrke. Här är några exempel på yrkesutgångar från el- och energiprogrammet:
- Automationstekniker – fastighet
- Automationstekniker – industri
- Automationstekniker – process
- Distributionselektriker
- Driftoperatör – allmän
- Driftoperatör – kraft- och värmeteknik
- Driftoperatör – vatten- och miljöteknik
- Elektronikproduktionstekniker
- Hemservicetekniker
- Industrielektriker
- Installationselektriker
- Järnvägstekniker – el och signal
- Nätverkstekniker
Studera vidare
Programmet ger dig både möjlighet att studera inom yrkeshögskola och grundläggande behörighet till högskola och universitet (om du inte väljer bort att läsa de ämnen som ger behörighet till högskola och universitet).
Behörighetskraven till studier efter gymnasiet skiljer sig åt
Prata med din syv om du har frågor om behörighet till studier efter gymnasiet. Du kan även kontakta skolor (högskolor, universitet, yrkeshögskolor etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.
tips!
Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.
Ämnen
I programstrukturen ser du vilka ämnen som ingår i el- och energiprogrammet och programmets olika inriktningar.
Grundläggande högskolebehörighet – ditt val
El- och energiprogrammet innehåller de ämnen som krävs för grundläggande behörighet till högskola och universitet, men det är inget krav för gymnasieexamen.
Yrkesprogrammen har flera olika upplägg för hur du kan läsa de ämnen som krävs för högskolebehörighet. Därför kan samma program omfatta olika många poäng totalt.
Om du vill gå el- och energiprogrammet utan att få högskolebehörighet kan du välja bort:
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2 och Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3
- Engelska nivå 2
Se fördjupad information om programmets ämnen i programstrukturen.
Skolor kan erbjuda de ämnen som behövs för grundläggande högskolebehörighet på flera sätt. Prata med din syv om du vill få hjälp att förstå vilka sätt som är möjliga och vad som passar dig bäst.
Så är el- och energiprogrammet uppbyggt
- Gymnasiegemensamma ämnen: 900 poäng
(100 poäng engelska och 200 poäng svenska går att välja bort inom de gymnasiegemensamma ämnena, men om du vill få grundläggande behörighet till högskola och universitet behöver du i så fall läsa de ämnena som individuellt val eller inom programfördjupningen istället.) - Programgemensamma ämnen: 400 poäng
- Inriktningsämnen: Numera 400-600 poäng
- Programfördjupning: Numera 600-800 poäng
- Individuellt val: 200 poäng
- Gymnasiearbete: 100 poäng
Totalt antal poäng – med grundläggande behörighet
2800 poäng eller 2600 poäng (i vissa fall 2500 poäng)
Två sätt att läsa grundläggande högskolebehörighet med lägre totalpoäng (2500–2600 poäng)
Följande tre ämnen krävs för högskolebehörighet:
- engelska nivå 2
- svenska / Svenska som andraspråk nivå 2
- svenska / Svenska som andraspråk nivå 3
Varje ämne är på 100 poäng.
- Individuellt val kan du använda för att läsa en eller två av dessa tre ämnen. Då kan du läsa programmet på totalt 2600 poäng. Skolorna är skyldiga att erbjuda denna möjlighet.
- Programfördjupning kan du i vissa fall använda för att läsa engelska nivå 2. Då kan du läsa programmet på totalt 2500 poäng – samma totalpoäng som den som läser utan högskolebehörighet. Skolan är inte skyldig att erbjuda denna möjlighet och kan kräva att tillräckligt många elever söker ett ämne för att det ska starta.
Prata med syv och ta reda på hur olika skolor gör.
Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka ämnen de erbjuder inom programfördjupningen och individuellt val.
Totalt antal poäng – utan grundläggande behörighet
2500 poäng
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne omfattar.
Nedan hittar du två olika varianter av programstrukturen för el- och energiprogrammet:
- Programstruktur från skanegy.se (här listas ett urval av exempelämnen med för programfördjupningen)
- Programstruktur från Skolverket (här listas samtliga ämnen som får erbjudas inom programfördjupningen)