Estetiska programmet
Senast uppdaterad:
Estetiska programmet (ES25) är för dig som vill studera de estetiska uttrycksformerna. Under utbildningen får du arbeta med skapande och ta del av konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom estetiska, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden på yrkeshögskola, högskola och universitet.
Om estetiska programmet
Innehåll
Estetiska programmet (ES25) är ett högskoleförberedande program som leder till en högskoleförberedande examen. Under utbildningen får du lära dig mycket om olika estetiska uttrycksformer, både samtida sådana och historiska. Du får arbeta med att skapa, uppleva och tolka konst och kultur och träna det estetiska hantverket på olika sätt beroende på vilken inriktning du väljer. Fokus i utbildningen är kreativitet, nyfikenhet, kommunikation, samspel, eget skapande och framföranden. Du tränas att framträda inför publik, sätta upp musikaler, pjäser, ställa ut konstföremål eller formge och tillverka kläder.
Arbetsformer
På estetiska programmet får du kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel och pröva både konstnärliga och vetenskapliga förhållningssätt. Du diskuterar egna och andras arbeten och utvecklar din förståelse för kvalitet och kommunikation. Du samarbetar med andra estetiska områden samt kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation. Du tränar dig att ta ansvar för ditt arbete och värdera information.
Inriktningar
Det finns sex olika inriktningar på det estetiska programmet:
- Bild och formgivning
- Dans
- Estetik och media
- Musik
- Teater
- Modedesign
Inriktningen startar direkt i år 1.
Jobb och vidare studier
Utbildningen förbereder för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.
Här är några exempel på vad du kan jobba med om du läst det estetiska programmet och har studerat vidare efter gymnasiet:
- Danspedagog
- Fotograf
- Illustratör
- Musiklärare
- Skådespelare
Behörighetskraven till studier efter gymnasiet skiljer sig åt
Prata med din syv om du har frågor om behörighet till studier efter gymnasiet. Du kan även kontakta skolor (högskolor, universitet, yrkeshögskolor etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.
tips!
Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.
Ämnen
Det estetiska programmet består av:
- Gymnasiegemensamma ämnen, 1150 poäng
- Programgemensamma ämnen, 150 poäng
- Inriktningsämnen, 400 poäng
- Programfördjupning, 500 poäng
- Individuellt val, 200 poäng
- Gymnasiearbete, 100 poäng
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne omfattar.
Nedan hittar du två olika varianter av programstrukturen för estetiska programmet:
- Programstruktur från skanegy.se (här listas ett urval av exempelämnen med för programfördjupningen)
- Programstruktur från Skolverket (här listas samtliga ämnen som får erbjudas inom programfördjupningen)
Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka ämnen de erbjuder som programfördjupning.