Glashantverksutbildningen
Senast uppdaterad:
Glashantverksutbildningen är en yrkesutbildning för dig som vill jobba med att designa och skapa konsthantverk i glas. Utbildningen har helt egna examensmål inom gymnasieskolan och är riksrekryterande. Det betyder att elever från hela landet kan söka utbildningen på samma villkor.
Om glashantverksutbildningen
Innehåll
Du får bland annat lära dig om hantverksprocessen från idé till färdigt glashantverk. Du utvecklar din känsla för stil, färg och formgivning och du lär dig olika tekniker såsom glasblåsning, gravering, slipning och gjutning som hjälper dig att designa och skapa konsthantverk i glas utifrån glasets unika egenskaper. Du tränas i dokumentering, utvärdering och presentation av ditt arbete vilket är en bra grund för entreprenörskap. Du får även insikter i vilka konsekvenser som val och hantering av produkter kan få för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Programmet lägger också vikt vid att kunna kommunicera, ta initiativ och arbeta både självständigt och i grupp.
Du läser även gymnasiegemensamma ämnen. Dessa är engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.
Minst 15 veckor av utbildningen är du på en eller flera arbetsplatser. Det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Utbildningen är riksrekryterande. Det betyder att elever från hela landet kan söka till den på lika villkor.
Inriktningar
Glashantverksutbildningen har inga inriktningar, men utbildningen ger möjlighet till val av ytterligare ämnen eller nivåer i ämnen inom ramen för programfördjupningen.
Är du intresserad av utbildningen?
Kontakta skolan som anordnar utbildningen för att ta reda på mer. Du kan även gå in på skolans hemsida för att läsa mer.
Jobb och vidare studier
Efter utbildningen kan du jobba inom branschen för manuell glastillverkning, till exempel i hytta. Du kan även studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.
Tänk på att behörighetskraven till eftergymnasiala studier skiljer sig åt. Prata med din syv eller kontakta skolor (högskola, universitet, yrkeshögskola etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.