Lärlings­utbildning

Senast uppdaterad:

Att studera ett yrkesprogram som lärling innebär att du förlägger ungefär hälften av dina studier ute på en eller flera arbetsplatser. Du får samma kunskaper och examen som den som studerar programmet på plats i skolan, men mer tid ute på en verklig arbetsplats.

Tjej sitter i verkstad och svetsar.

Mer tid ute på arbetsplatser

Alla inriktningar på de nationella yrkesprogrammen kan läsas som lärlingsutbildning. Det betyder att du läser minst hälften (minst 1250 poäng) av hela din utbildning på en eller flera arbetsplatser och resten på skolan.

Om du inte läser som lärling har du i stället praktik, även benämnt arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att hela eller delar av ämnena i gymnasieskolan genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan i minst 15 veckor.

Under hela utbildningen har du en handledare som ansvarar för din utbildning på arbetsplatsen och som håller kontakt med skolan. Arbetstiden per vecka blir oftast längre än för den som går yrkesprogrammet helt på gymnasieskolan. Räkna med upp till 38 timmar i veckan.

Skolor bestämmer själva om de erbjuder ett yrkesprogram som lärlingsutbildning eller som vanlig utbildning. Ibland finns båda alternativen. Ibland går det även att gå över till lärlingsutbildning efter du börjat på ett yrkesprogram.

Lärlingsanställning

I vissa fall går det även att bli anställd under utbildningen. Gymnasial lärlingsanställning (GLA) innebär att du får en anställning under en viss tid på den arbetsplats där du gör din yrkesträning. Möjligheten gäller inte alla lärlingsutbildningar och ser olika ut på olika skolor.

Kontakta skolorna för att få mer information.

Behörighet och examen

Det är samma krav för att kunna komma in på en lärlingsutbildning som gäller för yrkesprogrammet.

Du får samma kunskaper och yrkesexamen som om du går yrkesprogrammet på en gymnasieskola. Skillnaden är att du lär dig yrket på ett annat sätt och i en annan miljö. De ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet ingår oavsett.

Har du frågor?

Prata med din syv eller skolan som erbjuder utbildningen. De kan hjälpa dig att ta reda på mer om utbildningarna och om det finns speciella regler för antagningen. Fråga till exempel vilka arbetsplatser skolor planerar att ha lärlingsplatser på och hur utbildningen kommer att vara upplagd.