Programinriktat val mot bygg- och anläggnings­programmet

Senast uppdaterad:

Programinriktat val mot bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som vill gå det nationella programmet, men som saknar godkänt betyg i några av de grundskoleämnen som krävs för att komma in. Målet är att du ska få godkänt betyg i de ämnen du behöver för att kunna börja på bygg- och anläggningsprogrammet.

Grävskopa på byggarbetsplats med flerfamiljshus.

Om programinriktat val mot bygg- och anläggnings­programmet

För vem?

Programinriktat mot bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som:

  • vill gå bygg- och anläggningsprogrammet men saknar godkänt betyg i något eller några av de ämnen som krävs för att kunna komma in på programmet

Innehåll

  • Du läser gymnasieämnen från bygg- och anläggningsprogrammet (beroende på vilka ämnen du saknar betyg i från grundskolan kan du få vänta med vissa gymnasieämnen tills du fått ett godkänt grundskolebetyg).
  • Du läser de grundskoleämnen som du behöver få godkänt betyg i för att kunna komma in på bygg- och anläggningsprogrammet.

Programinriktat val mot ett yrkesprogram går även att läsa i lärlingsliknande form på vissa skolor. Då är en stor del av undervisningen på en arbetsplats. 

Ofta börjar du i samma klass som elever som går på bygg- och anläggningsprogrammet. Du läser de grundskoleämnen du saknar samtidigt. Det kan därför bli mycket pluggande.

Inriktningar

Ibland går det att välja en inriktning också, om det finns på det nationella programmet.

Behörighet – vad krävs för att kunna gå programinriktat val?

För att kunna gå programinriktat val behöver du ha godkänt betyg (minst E) i:

  • svenska eller svenska som andraspråk
  • matematik eller engelska
  • och minst 4 ämnen till (eller i 3 ämnen till om du har godkänt betyg i både engelska och matematik)

Ansökan och antagning

Tips till dig som ska söka introduktionsprogram


  • Prata med en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vilket eller vilka introduktionsprogram som passar just dig.
  • Gör många val så ökar du dina chanser att få en plats. På programinriktat val finns det bara plats efter att alla sökande med behörighet till nationellt program fått sina platser. Därför kan det vara svårt att komma in.
  • Sök inte bara programinriktat val. Ofta kan du söka till flera olika introduktionsprogram.

Jobb och vidare studier

Mål

Målet är att du på kort tid ska få godkänt betyg i de ämnen som du behöver för att kunna komma in på bygg- och anläggningsprogrammet.

Vad kan du jobba med eller studera efter gymnasiet om du går bygg- och anläggningsprogrammet?

Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.

Tips på andra utbildningar

  • Om ditt mål är att bli behörig till ett nationellt program finns även individuellt alternativ. Där läser du de ämnen du saknar godkänt i från grundskolan innan du väljer vilket nationellt program du vill gå.
  • Om du är intresserad av yrkesprogram kan yrkesintroduktion också vara intressant.

Inriktningar

Byggnadsplåtslageri

Inriktningen byggnadsplåtslageri är för dig som vill lära dig om plåtslageri inom byggnad, ventilation och inneklimat. Under utbildningen får du lära dig om hur olika material används inom plåtslageri och att utifrån ritningar och beskrivningar utföra plåtarbete och beräkna materialåtgång. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare.

Husbyggnad

Inriktningen husbyggnad är för dig som vill lära dig om byggnation och renovering av byggnader, broar och andra anläggningar. Under utbildningen får du lära dig att utföra grundläggande byggnadsarbeten i olika material och om vilka krav som ställs på byggnadskonstruktioner för byggen. Teoretiska och praktiska kunskaper vävs samman till en helhet. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel betongarbetare, golvläggare, murare, glastekniker, ställningsbyggare eller träarbetare.

Mark och anläggning

Inriktningen mark och anläggning är för dig som vill lära dig om markarbeten för vägar, järnvägar och yttre miljöer. Under utbildningen lär du dig att utföra anläggningsarbeten. Det innebär att du tränar på grundläggning, vägbyggnad, vägunderhåll och ledningsbyggnad samt enklare stensättning och plattläggning. Du lär dig också om jord- och bergmaterials hållfasthet, packningsförmåga och dräneringsegenskaper. Du får också lära dig om schaktning och trafikkunskap för att kunna köra anläggningsfordon. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel väg- och anläggningsarbetare, järnvägstekniker eller anläggningsmaskinförare.

Måleri

Inriktningen måleri är för dig som vill lära dig om ny- och ommålning, uppsättning av olika väggbeklädnader och färg. Under utbildningen får du träna på att planera och utföra olika typer av målningsarbeten och uppsättning av tapeter. Du får kunskaper om färglära, olika måleritekniker och målningsmaterialens estetiska och skyddande funktion. Dessutom får du möjlighet att utveckla kunskaper om hur olika verktyg och material används och vårdas. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel byggnadsmålare.