Programinriktat val mot ekonomi­programmet

Senast uppdaterad:

Programinriktat val mot ekonomiprogrammet passar dig som vill gå det nationella programmet, men som saknar godkänt betyg i några av de grundskoleämnen som krävs för att komma in. Målet är att du ska få godkänt betyg i de ämnen du behöver för att kunna börja på ekonomiprogrammet.

En ipad med diagram på skärmen, papper med grafer samt en hög med kvitton.

Om programinriktat val mot ekonomi­programmet

För vem?

Programinriktat mot ekonomiprogrammet passar dig som:

  • vill gå ekonomiprogrammet men saknar godkänt betyg i något eller några av de ämnen som krävs för att kunna komma in på programmet

Innehåll

  • Du läser gymnasieämnen från ekonomiprogrammet (beroende på vilka ämnen du saknar betyg i från grundskolan kan du få vänta med vissa gymnasieämnen tills du fått ett godkänt grundskolebetyg).
  • Du läser de grundskoleämnen som du behöver få godkänt betyg i för att kunna komma in på ekonomiprogrammet.

Ofta börjar du i samma klass som elever som går på ekonomiprogrammet. Du läser de grundskoleämnen du saknar samtidigt. Det kan därför bli mycket pluggande.

Inriktningar

Ibland går det att välja en inriktning också, om det finns på det nationella programmet.

Behörighet – vad krävs för att kunna gå programinriktat val?

För att kunna gå programinriktat val behöver du ha godkänt betyg (minst E) i:

  • svenska eller svenska som andraspråk
  • matematik eller engelska
  • och minst 4 ämnen till (eller i 3 ämnen till om du har godkänt betyg i både engelska och matematik)

Ansökan och antagning

Tips till dig som ska söka introduktionsprogram


  • Prata med en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vilket eller vilka introduktionsprogram som passar just dig.
  • Gör många val så ökar du dina chanser att få en plats. På programinriktat val finns det bara plats efter att alla sökande med behörighet till nationellt program fått sina platser. Därför kan det vara svårt att komma in.
  • Sök inte bara programinriktat val. Ofta kan du söka till flera olika introduktionsprogram.

Jobb och vidare studier

Mål

Målet är att du på kort tid ska få godkänt betyg i de ämnen som du behöver för att kunna komma in på ekonomiprogrammet.

Vad kan du jobba med eller studera efter gymnasiet om du går ekonomiprogrammet?

Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.

Tips på andra utbildningar

  • Om ditt mål är att bli behörig till ett nationellt program finns även individuellt alternativ. Där läser du de ämnen du saknar godkänt i från grundskolan innan du väljer vilket nationellt program du vill gå.

Inriktningar

Ekonomi

Inriktningen ekonomi är för dig som vill lära dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Under utbildningen får du lära dig om olika företagsformer och om lagar och regler som gäller inom det ekonomiska området. Du lär dig grunderna i att starta och driva ett företag. Undervisningen i entreprenörskap bedrivs i projektform. Du lär dig att arbeta målinriktat, lösa problem, ta eget ansvar och samarbeta med andra. Du utvecklar din förmåga att omvandla idéer till praktiska och målinriktade aktiviteter för att starta ett projekt eller fiktivt företag. Du lär dig hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser. I företagsekonomi lär du dig om företagens roll i samhällsutvecklingen och vilka lagar och bestämmelser som påverkar företagen. Du lär dig att använda företagsekonomiska begrepp, metoder, teorier och modeller.

Juridik

Inriktningen juridik är för dig som vill lära dig om rättsordningens betydelse i samhället och hur den påverkas av internationell rätt. Under utbildningen läser du kurser där du får kunskaper om lagar och avtal som påverkar affärsförhållanden. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem. I ämnet filosofi lär du dig grundläggande vetenskapsteori och begrepp inom vetenskapen. Du kommer att lära dig om olika filosofiska förhållningssätt som präglar den aktuella diskussionen om existentiella frågor, etik, samhället, språket, vetenskapen och verkligheten. Inom ämnet juridik kommer du bland annat att träna på att identifiera, analysera och lösa juridiska problem utifrån fallbeskrivningar och att tolka och använda rättsregler. Du kommer att lära dig mycket om det svenska rättssystemet och förstå hur lagarna styr privatlivet, yrkeslivet och affärslivet. I ämnet psykologi lär du dig om sådant som påverkar våra beteenden, känslor och tankar.