Restaurang- och livsmedels­programmet

Senast uppdaterad:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL25) är för dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Under utbildningens gång får du lära dig om livsmedelsproduktion, hygien, matlagning och servering. Detta ger dig som vill arbeta direkt efter examen en bra grund att stå på i arbetslivet. Du kan också välja att studera vidare inom yrkeshögskola eller högskola och universitet då programmet ger dig grundläggande behörighet för vidare studier.

Hand som håller fram ett fat med en hamburgare och sötpotatispommes mot ett sällskap på en restaurang som skymtar suddigt i bakgrunden.

Om restaurang- och livsmedels­programmet

Innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL25) är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är ett viktigt inslag i utbildningen. En del skolor erbjuder programmet som lärlingsutbildning. Du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

På programmet lär du dig om såväl traditionella som moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Skolverkets film om restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Arbetsformer

På restaurang- och livsmedelsprogrammet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Inriktningar

Det finns två inriktningar på restaurang- och livsmedelsprogrammet:

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.

Jobb och vidare studier

Yrkesutgångar

Ämnena du läser i programfördjupningen förbereder dig för att jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Här är några exempel på yrkesutgångar från restaurang- och livsmedelsprogrammet:

  • Bagare och konditor
  • Kock
  • Servitris eller servitör

Studera vidare

Programmet ger dig både möjlighet att studera inom yrkeshögskola och grundläggande behörighet till högskola och universitet (om du inte väljer bort att läsa de ämnen som ger behörighet till högskola och universitet).

Behörighetskraven till studier efter gymnasiet skiljer sig åt

Prata med din syv om du har frågor om behörighet till studier efter gymnasiet. Du kan även kontakta skolor (högskolor, universitet, yrkeshögskolor etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.

Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.

Ämnen

I programstrukturen ser du vilka ämnen som ingår i restaurang- och livsmedelsprogrammet och programmets olika inriktningar.

Grundläggande högskolebehörighet – ditt val

Restaurang- och livsmedelsprogrammet innehåller de ämnen som krävs för grundläggande behörighet till högskola och universitet, men det är inget krav för gymnasieexamen.

Yrkesprogrammen har flera olika upplägg för hur du kan läsa de ämnen som krävs för högskolebehörighet. Därför kan samma program omfatta olika många poäng totalt.

Om du vill gå restaurang- och livsmedelsprogrammet utan att få högskolebehörighet kan du välja bort:

  • Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2 och Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3
  • Engelska nivå 2

Se fördjupad information om programmets ämnen i programstrukturen.

Skolor kan erbjuda de ämnen som behövs för grundläggande högskolebehörighet på flera sätt. Prata med din syv om du vill få hjälp att förstå vilka sätt som är möjliga och vad som passar dig bäst.

Så är restaurang- och livsmedelsprogrammet uppbyggt

  • Gymnasiegemensamma ämnen: 900 poäng
    (100 poäng engelska och 200 poäng svenska går att välja bort inom de gymnasiegemensamma ämnena, men om du vill få grundläggande behörighet till högskola och universitet behöver du i så fall läsa de ämnena som individuellt val eller inom programfördjupningen istället.)
  • Programgemensamma ämnen: 400 poäng
  • Inriktningsämnen: 300 poäng
  • Programfördjupning: 900 poäng
  • Individuellt val: 200 poäng
  • Gymnasiearbete: 100 poäng

Totalt antal poäng med grundläggande högskolebehörighet

2800 poäng eller 2600 poäng (i vissa fall 2500 poäng)

Två sätt att läsa grundläggande högskolebehörighet med lägre totalpoäng (2500–2600 poäng)

Följande tre ämnen krävs för högskolebehörighet:

  • engelska nivå 2
  • svenska / Svenska som andraspråk nivå 2
  • svenska / svenska som andraspråk nivå 3

Varje ämne är på 100 poäng.

  1. Individuellt val kan du använda för att läsa en eller två av dessa tre ämnen. Då kan du läsa programmet på totalt 2600 poäng. Skolorna är skyldiga att erbjuda denna möjlighet.
  2. Programfördjupning kan du i vissa fall använda för att läsa engelska nivå 2. Då kan du läsa programmet på totalt 2500 poäng – samma totalpoäng som den som läser utan högskolebehörighet. Skolan är inte skyldig att erbjuda denna möjlighet och kan kräva att tillräckligt många elever söker ett ämne för att det ska starta.

Prata med syv och ta reda på hur olika skolor gör.

Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka ämnen de erbjuder inom programfördjupningen och individuellt val.

Totalt antal poäng utan grundläggande behörighet

2500 poäng

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne omfattar.

Nedan hittar du två olika varianter av programstrukturen för restaurang- och livsmedelsprogrammet:

  • Programstruktur från skanegy.se (här listas ett urval av exempelämnen med för programfördjupningen)
  • Programstruktur från Skolverket (här listas samtliga ämnen som får erbjudas inom programfördjupningen)

Inriktningar

Bageri och konditori

Inriktningen bageri och konditori är för dig som vill lära dig om hantverket med framställning och tillverkning av råvaror inom bageri och konditori. Under utbildningen får du framför allt kunskaper för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Du får lära dig det som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet och försäljning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering

Inriktningen kök och servering är för dig som vill lära dig om matlagning i offentlig och privat restaurangverksamhet samt servering och bararbete. Under utbildningen får du får lära dig planera inköp och sammanställa matsedlar. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock eller servitris/servitör.