Yrkesintroduktion mot vård- och omsorgsprogrammet
Senast uppdaterad:
Yrkesintroduktion passar dig som saknar betyg i många grundskoleämnen. Utbildningen är inriktad mot det nationella yrkesprogrammet vård- och omsorgsprogrammet. Målet är att du ska få godkänt betyg i de ämnen som krävs för att kunna gå vidare till yrkesprogrammet eller till arbete.
Om yrkesintroduktion mot vård- och omsorgsprogrammet
Gå in på skolornas hemsidor för att se vad som gäller för den variant av yrkesintroduktion som en viss skola erbjuder.
För vem?
Yrkesintroduktion mot vård- och omsorgsprogrammet passar dig som:
- saknar godkänt betyg i många grundskoleämnen
- vill börja på vård- och omsorgsprogrammet i framtiden
- eller hitta ett arbete inom det yrkesområdet.
Innehåll
På yrkesintroduktion kan du:
- läsa de grundskoleämnen som du inte har godkänt betyg i
- läsa ämnen från vård- och omsorgsprogrammet
- ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) eller praktik.
Du läser grundskoleämnen samtidigt som du läser hela eller delar av gymnasieämnen från vård- och omsorgsprogrammet. På så sätt börjar du läsa ämnen från yrkesprogrammet du vill gå redan från start.
Behörighet – vad krävs för att kunna gå yrkesintroduktion mot vård- och omsorgsprogrammet?
- Du kan söka till yrkesintroduktion (IMY) om du inte har godkända betyg i de ämnen som behövs för att kunna komma in på ett yrkesprogram.
- Du behöver inte ha godkänt betyg i några speciella grundskoleämnen.
- Du kan också söka om du har gått i anpassad grundskola.
Ansökan och antagning
Yrkesintroduktion kan erbjudas för en grupp elever. Det innebär att det finns en bestämd studieplan som alla elever i huvudsak följer. Om inte platserna räcker till alla sökande är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats.
Yrkesintroduktion kan också erbjudas för enskild elev. Det innebär att varje elev får en helt egen studieplan utifrån sina behov.
Du kan göra en intresseanmälan i din ansökan. Du vet att programmet erbjuds för enskild elev om det står ”För enskild elev – intresseanmälan” i programprofil. Du söker och blir mottagen i första hand i din hemkommun. Söker du till en annan kommun kan du bli mottagen i andra hand om din hemkommun beviljar det. Det innebär att du kan få plats om det finns platser över när den kommunens egna elever fått plats.
Om inte platserna räcker till alla sökande görs en individuell bedömning av vem som får en plats. Ditt meritvärde kan vara en del i den bedömningen.
Specialisering
Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar, men programmet ger möjlighet till val av ytterligare ämnen eller nivåer i ämnen inom ramen för programfördjupningen. Programmet ska ge eleverna fördjupade kunskaper om och förmåga att planera och genomföra vård- och omsorgsinsatser inom olika verksamhetsområden.
Programmet kan leda till arbete inom funktionshinderomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri och äldreomsorg, till exempel inom socialpsykiatri, hemtjänst, hemsjukvård, gruppbostad, äldreboende, som personlig assistent eller på vårdavdelning inom somatisk och psykiatrisk vård. Utbildningen kan leda till fortsatta studier, till exempel på yrkeshögskola eller högskola.
Tips till dig som ska söka introduktionsprogram
- Prata med en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vilket eller vilka introduktionsprogram som passar just dig.
- Gör många val så ökar du dina chanser att få en plats.
- Tänk på att inte bara söka yrkesintroduktion. Ofta kan du söka till flera olika introduktionsprogram.
Jobb och vidare studier
Mål
Målet med utbildningen är att:
- gå vidare till studier på vård- och omsorgsprogrammet
- eller underlätta för dig att få ett jobb.
Vad kan du jobba med eller studera efter gymnasiet om du går vård- och omsorgsprogrammet?
tips!
Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.
Tips på andra utbildningar
- Om du är intresserad av yrkesprogram kan programinriktat val också vara ett alternativ. Då behöver du ha godkänt betyg i vissa grundskoleämnen.
- Om ditt mål är att kunna gå ett nationellt program finns även individuellt alternativ. Där läser du upp de betyg du behöver få godkänt i innan du väljer vilket nationellt program du vill gå.