Hotellreceptionister
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Hotellreceptionister arbetar med att checka in gästerna, sköta bokningar, svara på frågor och på andra sätt ge service till gästerna på hotell. Arbetsuppgifterna handlar i grunden om att få gästerna att trivas, oavsett om det är ett litet pensionat eller ett stort hotell. Som receptionist möter du många människor och det är viktigt med bra bemötande.
- 10% tjänar mindre än 24 300 kr
- Genomsnittlön 28 900 kr
- 10% tjänar mer än 32 900 kr
Möjligheterna till arbete som hotellreceptionist bedöms vara små i Skåne län. På grund av begränsat underlag baseras bedömningen delvis på information för ett större geografiskt område. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag.
Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.