Kockar
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.
Förutom de klassiska yrkesgrupperna till sjöss såsom fartygs- och maskinbefäl med manskap finns också annan personal ombord som arbetar inom kök och service och kallas för intendenturpersonal. Dessa yrkesgrupper finns också i land inom hotell, restaurang och handel. Den största skillnaden är att arbetet utförs ombord ett fartyg och att det också ingår en säkerhetsuppgift då man ingår i en säkerhetsorganisation.
- 10% tjänar mindre än 26 800 kr
- Genomsnittlön 30 700 kr
- 10% tjänar mer än 35 200 kr
Möjligheterna till arbete som kock bedöms vara stora i Skåne län. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad.
Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.