Köksmästare och souschefer

Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.

Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och som kock är det bra att trivas även när det är mycket att göra.

Lönenivå
  • 10% tjänar mindre än 33 400 kr
  • Genomsnittlön 38 800 kr
  • 10% tjänar mer än 46 300 kr
Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Goda jobbchanser
Prognos från Arbetsförmedlingen

Möjligheterna till arbete som köksmästare och souschef bedöms vara stora i Skåne län. På grund av begränsat underlag baseras bedömningen delvis på information för ett större geografiskt område. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag.

Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll

Restaurang- och köksbiträden

Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Sämre jobbchanser
Snabbmatskockar och grillbiträden

Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Sämre jobbchanser
Kockar

Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Goda jobbchanser
Servitörer

Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Goda jobbchanser
Kafé- och konditoribiträden

Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Sämre jobbchanser
Hotellreceptionister

Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Sämre jobbchanser
Bartendrar

Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.

Jobbmöjlighetsmätare En visuell representation av jobbmöjligheter, från sämre (röd) till medelgoda (gul) till goda (grön).
Prognos saknas
Här hittar du programutbudet i Skåne och västra Blekinge