Köksmästare och souschefer
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och som kock är det bra att trivas även när det är mycket att göra.
- 10% tjänar mindre än 33 400 kr
- Genomsnittlön 38 800 kr
- 10% tjänar mer än 46 300 kr
Möjligheterna till arbete som köksmästare och souschef bedöms vara stora i Skåne län. På grund av begränsat underlag baseras bedömningen delvis på information för ett större geografiskt område. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag.
Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.