Restaurang- och köksbiträden
Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.
Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av restaurang eller vilket kök man jobbar i. Målet, att göra ett förarbete som ger nöjda kunder som återkommer, är dock lika för alla i yrket.
- 10% tjänar mindre än 22 600 kr
- Genomsnittlön 26 600 kr
- 10% tjänar mer än 30 000 kr
Möjligheterna till arbete som restaurang- och köksbiträde bedöms vara små i Skåne län. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag.
Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.