Servitörer
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Servitör och servitris tar emot gästerna, tar upp beställningar och serverar mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och vilka drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service och få dem att känna sig bekväma är mycket viktigt. Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är målet med arbetet.
- 10% tjänar mindre än 22 500 kr
- Genomsnittlön 29 000 kr
- 10% tjänar mer än 35 400 kr
Möjligheterna till arbete som servitör bedöms vara stora i Skåne län. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag.
Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.