Servitörer
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift samt med service och matlagning.
Vill du arbeta inom hotell, restaurang och service, så kan du göra det även till sjöss. Den största skillnaden är att arbetet utförs ombord ett fartyg och att det ingår en säkerhetsuppgift då man ingår i en säkerhetsorganisation. Men också att du varvar sammanhängande arbete ombord med lika sammanhängande ledighet i land. Ofta i tvåveckorsintervaller.
- 10% tjänar mindre än 21 300 kr
- Genomsnittlön 26 900 kr
- 10% tjänar mer än 31 900 kr
Möjligheterna till arbete som servitör bedöms vara stora i Skåne län. På grund av begränsat underlag baseras bedömningen delvis på information för ett större geografiskt område. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag.
Flera yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Köks- och restaurangbiträde är ett omväxlande yrke i köks- eller restaurangmiljö med många praktiska uppgifter.
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift samt med service och matlagning.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.