Slaktare
Slaktare och styckare är två yrken som kräver styrka, noggrannhet och samarbetsförmåga.
Slaktare och styckare är två olika yrken inom livsmedelsindustrin. Slaktaren står för allt arbete från att djuren anländer till dess att bara kött och ben återstår av slaktkroppen. Kroppen kyls ner och sedan tar styckaren över och skär hantverksmässigt fram de bitar som levereras till butiker och restauranger. Hela processen sker på ett slakteri och det är Livsmedelsverket som granskar så att allting bedrivs på ett säkert, etiskt och hygieniskt sätt enligt både djurskyddslagen och livsmedelslagen. Slaktare och styckare är båda fysiskt krävande yrken som utförs med kraftiga verktyg, sågar, knivar i slakteriet. En styckare kan även arbeta i butik eller restaurang.
- 10% tjänar mindre än 25 300 kr
- Genomsnittlön 30 400 kr
- 10% tjänar mer än 35 400 kr
Möjligheterna till arbete som slaktare bedöms vara stora i Skåne län. På grund av begränsat underlag baseras bedömningen delvis på information för ett större geografiskt område. På fem års sikt förväntas efterfrågan minska jämfört med idag.
Flera yrken inom Industriell tillverkning
Maskinoperatör som sköter och övervakar maskiner som bland annat tillverkar vävda och stickade tyger.
Spårsvetsare underhåller, åtgärdar och bygger nya järnvägsspår med järnvägstekniska svetsmetoder.
Däckmontörer monterar nya däck, lagar punkteringar och skiftar sommar- och vinterdäck eller hjul.
Montörer inom träprodukter sätter samman komponenter av trä till olika produkter.