Hotell, restaurang, storhushåll
Exempel på arbetsuppgifter:
Ansvarar för och leder dagligt arbete i köket i en restaurang, på ett internat, inom storhushåll eller på ett fartyg.
Lagar, lägger upp och garnerar mat inom hotell- och restaurangnäring, inom storkök, provkök, på ett fartyg eller i en butik alternativt på pizzeria eller gatukök.
Serverar maträtter och dryck.
Tar emot, checkar in och checkar ut gäster på hotell, konferensanläggning, vandrarhem eller campingplats m.m.
Diskar och biträder vid matlagning på restauranger och i storkök.
Yrken inom Hotell, restaurang, storhushåll
Köks- och restaurangbiträde är ett yrke i köks- eller restaurangmiljö med många olika praktiska uppgifter.
Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar och är ofta egenföretagare.
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Ombord arbetar flera yrkesgrupper med fartygsunderhåll och drift, i restaurang, kiosk, café, kanske taxfree och städ till exempel. Till sjöss går de under benämningen intendenturen.
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Kafé- och konditoribiträde är ett utåtriktat arbete som kräver servicekänsla och noggrannhet.
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Bartendern blandar ger rekommendationer, blandar drinkar och serverar drycker till gäster.