Så ansöker du till gymnasiet
Senast uppdaterad:
Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Du behöver en e-legitimation (BankID eller Freja eID) för att kunna logga in och göra din ansökan. Tänk på att lägga till flera val och lägga dem i önskad ordning i din ansökan.
Inloggning till ansökningswebben
Du loggar in med e-legitimation (BankID eller Freja eID).
Om du har skyddad identitet eller saknar ett svenskt personnummer kan du logga in med inloggningsuppgifter.
Viktigt att tänka på när du ansöker
- Välj många program och lägg dem i önskad ordning i din ansökan. Läs mer om detta på sidan ”Gör många val och lägg dem i önskad ordning”.
- Är du ännu inte behörig till nationella program? Sök då både till introduktionsprogram och nationella program. Läs mer på sidan ”Tips om du ska söka till introduktionsprogram”
Ansök via ansökningswebben
Webben öppnar för ansökningar den 15 januari och stänger midnatt den 15 februari.
Du gör din ansökan på ansökningswebben under ansökningsperioden. På ansökningswebbens startsida finns instruktioner om hur du gör. Du kommer till webben genom att klicka på knappen ”Till ansökningswebben” överst här på skanegy.se.
Ansökningswebben är även öppen för ansökningar 25 april–15 maj. Under omvalsperioden kan du lägga till nya val, ta bort val eller ändra ordning på valen i din tidigare ansökan inför den slutliga antagningen. Du kan också göra en helt ny ansökan. Prata med din studie- och yrkesvägledare innan. Om du ansöker efter den 15 maj räknas din ansökan som en sen ansökan. Läs mer om om- och nyval
Obs! Omvalsperioden ovan gäller inte ansökan till anpassad gymnasieskola. Läs om ansökan till anpassad gymnasieskola.
Så gör du ansökan – steg för steg
- Kontrollera dina betyg.
- Kontrollera ditt mobilnummer och mejladress.
- Lägg till många val i din ansökan.
- Om du ännu inte är behörig till nationella program – sök även till introduktionsprogram.
- Lägg dina val i önskad ordning.
- Se till att du gjort de val av kurser som behövs till varje program. Det kan till exempel vara profiler, språkval, idrotter eller instrument.
- Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du bekräftat blir din ansökan låst.
- Om du ansökt med inloggningsuppgifter (ej e-legitimation) – måste du, när du bekräftat din ansökan, skriva ut och skriva under din kvittens och lämna den till din syv. Går du inte i skolan skickar du din kvittens till det antagningskansli som tar hand om ansökningarna i din hemkommun.
Kontrollera dina betyg och kontaktuppgifter
När du loggar in för att göra din ansökan är det väldigt viktigt att du kontrollerar att dina betyg stämmer. Om betygen inte stämmer behöver du ta kontakt med din syv.
Det är viktigt att gymnasieantagningen har rätt kontaktuppgifter till dig. Tänk därför även på vilket mobilnummer och mejladress du skriver in som dina kontaktuppgifter på ansökningswebben. Ange ett mobilnummer och en mejladress som du har tillgång till under hela antagningsperioden, det vill säga även under sommaren efter du slutat i årskurs nio. Observera att efter sommaren har du inte längre kvar din skolmejl från grundskolan.
Kontrollera ansökan innan du bekräftar
Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du har bekräftat låser sig nämligen din ansökan så du inte kan göra några ändringar.
Det är din syv, alternativt det antagningskansli som din skolkommun tillhör, som kan låsa upp ansökan innan sista ansökningsdatum om du behöver göra ändringar efter att din ansökan blivit låst. Om du inte går i skolan är det antagningskansli som har hand om din hemkommun som kan låsa upp din ansökan.
Viktigt att tänka på
- Håll koll på viktiga datum i ansökningsprocessen.
- Om du loggar in till ansökan med inloggningsuppgifter – du får bara dina inloggningsuppgifter en gång så spara dem på ett bra ställe.
Läs även om
Stöd för att bli behörig
Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.
Läs mer om stöd för att bli behörigOm du behöver särskilt stöd
Behöver du extra stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? Då är det viktigt att du meddelar det när du gör din ansökan.
Läs mer om särskilt stödTips om du ska söka till introduktionsprogram
Om du ännu inte är behörig till ett nationellt program är det viktigt att du även ansöker till introduktionsprogram.
Tips om du ska söka till introduktionsprogram