Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Senast uppdaterad:

Om du ännu inte är behörig till ett nationellt program är det viktigt att du även ansöker till introduktionsprogram. Lägg till många val i din ansökan. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning.

Checklista:


  • Be syv om hjälp!
  • Sök både nationella program och introduktionsprogram.
  • Gör många val.
  • Ordningen du lägger programmen i din ansökan är viktig. Din syv kan hjälpa dig att lägga dina val i lämplig ordning.

Sök både nationella program och introduktionsprogram

Om du ännu inte är behörig till ett nationellt program är det viktigt att du ansöker till både nationella program och till introduktionsprogram.

Lägg till många val i din ansökan

När det gäller introduktionsprogram är det extra viktigt att göra många val. De har ofta färre platser än de nationella programmen. Det finns ingen gräns för hur många val du får göra. Att göra mer än tio val till introduktionsprogram är inte konstigt.

Ordningen på dina val är viktig – även för introduktionsprogram

Antagningen till introduktionsprogram styrs av flera olika saker. Rangordningen av dina olika val till introduktionsprogram är en av dem. Det vill säga i vilken ordning du lagt dina val. Därför ska du sätta dem i den ordning du helst vill gå dem.

Beroende på vad du är behörig till så kan programmen du ansöker till konkurrera med varandra. Till exempel om du söker både till nationella program och introduktionsprogram, eller till olika introduktionsprogram. Det är därför viktigt att du lägger dina val i rätt ordning utifrån dina behov och vad du vill och har koll på de regler som finns. Din syv har koll på vad som gäller, så be hen om hjälp att lägga dina val i en lämplig ordning.

Tacka ja till din plats

När du får antagningsbeskedet är det viktigt att du tackar ja till platsen om du vill ha den. Det gäller både introduktions-program och nationella program.

Syv hjälper dig

Introduktionsprogrammen har olika inriktningar och upplägget kan se olika ut. Det är svårt att få koll på allt, så prata med din syv. 

Din syv hjälper dig att hitta vilka program som kan passa dig och vet vilka regler som gäller för ansökan till introduktionsprogram i din kommun. 

Du kan även chatta med syv här på Skånegy. 

Läs även om

Gör många val och lägg dem i önskad ordning

Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning. 

Läs mer om val och rangordning

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Stöd för att bli behörig

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.

Läs mer om stöd för att bli behörig

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.